[...] ich ilość. Zupełnie rezygnujemy z cukru rafinowanego. Podobnie z różnych syropów typu glukozowo-fruktozowy. Te nie mają żadnych prozdrowotnych skutków, a same negatywy. ‘jakie zatem źródła węglowodanów wybierać?’ Makarony, ryże, kasze, płatki owsiane, czasem ziemniaki. ‘Ale na forum każą zrezygnować z ziemniaków!’ Cóż, zupełnie z nich nie [...]
[...] i transportuje je do wnętrza komórek, w których kwasy tłuszczowe zostają przekształcone w energie. Oprócz zasadniczych i najbardziej istotnych dla sportowców funkcji, jakie pełni L-karnityna tj. przyśpieszenia redukcji tkanki tłuszczowej, podwyższenia wydolności organizmu, zwiększenia produkcji energii, ograniczenia tworzenia i [...]
[...] przypominają stosowania niskoenergetycznych diet. Korzystne dla sportowców Wiele efektów fizjologicznych wywołanych przez regularną aktywność fizyczną przypomina zmiany jakie można osiągnąć podczas stosowania kwasów tłuszczowych Omega-3. Zarówno ćwiczenia fizyczne jak i EPA/DHA powodują: • wzrost utleniania kwasów tłuszczowych, • zwiększoną [...]
[...] mięśnia , organizm chcąc być gotowym na kolejny wysiłek o podobnej intensywności broni się w ten sposób że sprawia , że nasze mięśnie zwiększają sie w stosunku do tego jakie były przed treningiem. Tak to wygląda w WIELKIM uproszczeniu. Jak już wiemy jak następuje wzrost naszej muskulatury pojawia sie pytanie : Gdzie tu rola tej słynnej [...]
[...] insuliną, które są dziedziczone przez ich dzieci. Te z kolei stają się coraz bardziej otyłe wraz ze stosowaniem złych nawyków żywieniowych. Ale problemem nie są tylko geny, jakie dziedziczymy - geny nam mogą pomóc lub utrudnić życie - ale główne zadanie należy do nas. Trochę o samej tkance tłuszczowej....... Tkanka tłuszczowa odkłada się w [...]
[...] diecie kulturysty powinno wynosić od 10 do 20% całkowitego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Według Davida Robson’a (Robson, 2009) każdy kulturysta powinien wiedzieć jakie tłuszcze mają przeważać w jego diecie. W związku z tym, uwzględnić możemy następujący podział, który pomoże każdemu ćwiczącemu w wyborze odpowiednich tłuszczów w [...]
Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie Jaką role pełni tłuszcz i jakie są jego właściwości? To dobre pytanie....Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: [...]
Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie Jaką role pełni tłuszcz i jakie są jego właściwości? To dobre pytanie....Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie [...]
[...] i budować mięśnie. Im więcej insuliny produkuje twój organizm tym szybciej się starzejesz. Suplementy Kwasy tłuszczowe Omega 3 są najbardziej wartościowymi suplementami jakie możesz brać. Gdy masz niedobory bierz 15g/dzień przez 2 tygodnie, potem bierz minimum 5g dziennie w nieskończoność. Omega 3 pomogą spalać tłuszcz i zapobiegać [...]
[...] zagrożenia czy intensywnej pracy umysłowej wymagającej szybkiego kojarzenia, ale gdy zdarza się zbyt często pociąga za sobą konieczność ochrony przed niekorzystnymi zmianami jakie są jej następstwem. Należą do nich głownie zmiany peroksydacyjne lipidów i białek ustrojowych (zwłaszcza DNA), będące efektem tzw. stresu oksydacyjnego. Stres [...]
[...] da. Do tego dochodzą indywidualne reakcje osobnicze na to co się wprowadza dlatego w mojej opinii tak ważne jest podejście holistyczne. Z góry przepraszam jeśli wystąpią jakieś błędy ortograficzne lub interpunkcyjne. Nikt mi tego nie redaguje a myślę, że liczy się najbardziej sama treść. Także tyle tytułem wstępu a teraz zalecam kawę, herbatę [...]
[...] dla sportowców trafia nawet do aptek. Wielu klientów zagubionych w gąszczu reklam, nadpodaży produktów wyjątkowo niskiej jakości za tak zwaną zadaje sobie pytanie, jakie są różnice między odzywkami białkowymi, że produkty aż tak bardzo różnią się od siebie cenami? Czy wynika to tylko z wyjątkowej pazerności dystrybutorów i producentów? [...]
[...] ten 1 tydzień ‘nadrobiłem’(przytyłem) połowę tego, co spaliłem. Ku*wa!" Oczywiście to nie tylko FAT. Uzupełniliście zapasy glikogenu, a glikogen wiąże wodę (1g glikogenu jakieś ~3g wody) więc ten skok wagi może być naprawdę duży - do tego podeszła tez woda pod skórą - i jest jak jest. A jest inaczej niż było jeszcze tydzień czy dwa temu. Kto [...]
[...] lubią się gromadzić toksyny), ostatecznie sklarowane masło. Masło podgrzewa się i zdejmuje spienione białko, po czym studzi. Nic więcej. Czyli wróciliśmy do tłuszczów, jakie używały nasze prababcie. Jakie to proste. Przy okazji w trosce o naszą wątrobę, która pełni w organizmie około 500 funkcji, najlepiej w ogóle ograniczyć smażenie do [...]
[...] raka. Najpopularniejsze z nich to soja i produkty sojowe. Większość badań na temat soi są sponsorowane przez producentów tego typu produktów. W konsekwencji większość badań jakie możemy znaleźć wskazują na pozytywne korzyści ze stosowania soi i jej produktów. Soja jest tanim towarem, który generuje wielomiliardowe zyski producentom soi na całym [...]
[...] także wyczynowi kulturyści, a mimo to ich ciała wyglądają estetycznie i atrakcyjnie? Wina więc nie tkwi w samych sterydach, ale przede wszystkim w błędach dietetycznych, jakie popełniane są podczas ich przyjmowania. Spróbujmy zatem przyjrzeć się podstawowym czynnikom potęgującym powstawanie niekorzystnych zmian w sylwetce podczas stosowania [...]
[...] także wyczynowi kulturyści, a mimo to ich ciała wyglądają estetycznie i atrakcyjnie? Wina więc nie tkwi w samych sterydach, ale przede wszystkim w błędach dietetycznych, jakie popełniane są podczas ich przyjmowania. Spróbujmy zatem przyjrzeć się podstawowym czynnikom potęgującym powstawanie niekorzystnych zmian w sylwetce podczas stosowania [...]
[...] spalanych kwasów tłuszczowych zauważane jest po treningu interwałowym, najsławniejszym jest HIIT (high intensity interval training). Jednak wracając do sprawy odżywiania, jakie produkty powinniśmy wyeliminować z codziennego życia, a jakie uwzględnić? Każdy prawie produkt zawiera jakieś substancje ważne dla naszego organizmu; białko, tłuszcz, [...]
[...] nam możliwość progresji - być bezpiecznymi i mało kontuzyjnymi - mieć możliwość powtarzania i kontroli wyników - stanowić rodzaj wysiłku jaki nam się podoba zatem jakie mamy możliwości ? przedstawię Wam krótką listę ćwiczeń jakie możecie wykonywać , nazwy są po polsku lub angielsku aby łatwiej znaleźć je w serwisach takich jak np. [...]
[...] przerywanych tzw. "okienkami żywieniowymi". W okienku żywieniowym dostarczamy całodniowe zapotrzebowanie pokarmowe. Nie jest określone ile kalorii mamy dostarczyć, jakie odstępy mają być między posiłkami, co mamy jeść ani w jakich ilościach, choć naturalnym wydaje się że należy starać się pokryć zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne [...]